De zeehond: een vertrouwde gast aan de Belgische kust.

Gepubliceerd op 24 februari 2024 om 05:53

De Belgische kustlijn verwelkomt de laatste tijd meer en meer zeehonden die er rust komen zoeken. Het strand tussen Middelkerke en Westende is zo’n hotspot. Helaas zorgt deze toename ook voor minder leuke gevolgen, meer bepaald een groeiend aantal meldingen van bijtincidenten tussen zeehonden en loslopende honden.

Foto door Susanne Jutzeler

Volgens de bezieler van het NorthSealTeam, een organisatie opgericht voor het beschermen van rustende zeehonden, is de recente toestroom van deze zeebewoners te wijten aan het 'grijze puppy-seizoen'.

Dit betekent dat vooral jonge zeehonden, tussen één en drie maanden oud, of zij die vorige zomer geboren werden, aan land komen. Deze vermoeide jongelingen rusten op het strand en ondergaan tevens een rui, waarbij ze hun babyvacht afschudden.

 

Naast de stranden van Oostende en Middelkerke is er sinds 2003 ook een kolonie gewone zeehonden te vinden in de jachthaven van Nieuwpoort.

Deze kolonie biedt een uniek perspectief op het leven van deze prachtige dieren en vormt een aanvulling op de diversiteit van de Belgische kustfauna.

Zeehonden brengen het grootste deel van hun tijd door in het water, op jacht naar voedsel. Om te rusten en energie te besparen, komen ze op het strand of alternatieve plaatsen, zoals de boothelling in de plezierhaven van Nieuwpoort.

De redenen om aan aan land te komen zijn divers en hangen af van de soort, de tijd van het jaar en de individuele zeehond.

 

 

Foto door Christel De Meyer

Eigen creatie

Helaas zijn niet alle ontmoetingen tussen zeehonden en strandbezoekers vreedzaam. Vooral loslopende honden veroorzaken regelmatige ernstige verwondingen bij de zeehonden wanneer ze deze rustend aantreffen op het strand of in de duinen.

Wandelaars dienen hier de nodige aandacht aan te schenken en hun honden aan te lijnen op het strand. Dit voorkomt niet alleen bijtincidenten, maar beschermt ook de honden zelf tegen potentieel gevaarlijke situaties.

Bij het naderen van rustende zeehonden is voorzichtigheid geboden, niet alleen voor hondenbezitters maar voor alle strandgangers. Hoewel zeehonden er misschien schattig en aaibaar uitzien, zijn ze nog steeds wilde dieren en kunnen ze agressief uit de hoek komen, als ze zich bedreigd voelen.

Als u een rustende zeehond opmerkt, kunt u het NorthSealTeam waarschuwen via het nummer 0491/743278. Zij zullen voor een veiligheidsperimeter zorgen en hondenbezitters vragen hun huisdieren aan te lijnen. Het naleven van deze richtlijnen is niet alleen verplicht volgens de regelgeving van kustgemeenten en het Soortenbesluit, maar ook essentieel voor het behoud van de natuurlijke habitat van deze charmante zeebewoners.

Kortom, terwijl de gewone zeehonden hun weg naar de Belgische kust vinden voor rust en sociale interactie, is het onze verantwoordelijkheid om hun aanwezigheid te respecteren en te beschermen, zodat we nog vele jaren van hun bezoek kunnen genieten.

 

Zelf ook genieten van fauna en flora in de buurt van Westende en Nieuwpoort of eerder de geschiedenis van de regio opsnuiven? Lees dan ook de vorige berichten in de rubriek 'Te Ontdekken'.

Reactie plaatsen

Reacties

Eric Vandewalle
4 maanden geleden

Gelieve ook het noodnummer van NST te vermelden, waar de waarnemingen kunnen gemeld worden nl 0491 74 32 78
Bedankt