Het 'meer' van camping Cosmos

Gepubliceerd op 26 december 2023 om 14:35

Vandaag neem ik jullie mee op een reis door de tijd, terug naar de dagen van Camping Cosmos, gelegen op de grens van Westende en Lombardsijde, te midden van wat nu bekend staat als de Sint-Laureinsduinen. Deze plek, doordrenkt van geschiedenis en natuurlijke pracht, heeft een boeiende evolutie doorgemaakt.

Door de overvloedige regenval van de afgelopen maanden vormde een deel van het natuurgebied te Lombardsijde zich met water waardoor een klein meer ontstond.

Ontstaan van camping Cosmos

Vanaf het midden van de 20e eeuw was Camping Cosmos een bloeiende kampeerbestemming aan de Belgische kust. Het terrein van 25 hectare lag tussen de Koninklijke Baan en de zee, op de grens van Westende en Lombardsijde. Het was een van de eerste campings aan de Belgische kust die caravans toeliet. De camping was aanvankelijk een groot succes – zo had de camping een directe uitgang naar zee, waardoor bewoners bijna letterlijk vanuit hun stacaravan de zee in konden stappen - en groeide snel uit tot een van de grootste campings aan de kust.

Foto Beeldbankkusterfgoed

Ondanks zijn oorspronkelijke populariteit, stond Camping Cosmos in de late jaren '80 en begin jaren '90 voor uitdagingen. Infrastructuurproblemen en een veranderend toeristisch landschap leidden tot een gestage daling van bezoekers. Uiteindelijk sloot de camping in 2002 haar deuren, waarna het terrein langzaam in verval raakte. In 2004 werden de sporen van Camping Cosmos opgeruimd. De camping bevond zich in beschermd duinengebied, vandaar dat hier geen muur aan appartementen staat.

Sint-Laureinsduinen vandaag

Gelukkig heeft de teloorgang van Camping Cosmos plaatsgemaakt voor een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Sint-Laureinsduinen. Sinds de herinrichting heeft de natuur weer vrij spel en kun je er ten volle van genieten vanaf de nieuw aangelegde wandelpaden Dankzij enkele beleidsbeslissingen en zorgvuldig natuurbeheer behoren de duinen nu tot een beschermd natuurgebied. Hier vinden zeldzame planten en vogels een thuis en wandelaars kunnen, met de hond aan de leiband, genieten van de ongerepte schoonheid van de kustlijn. Een deel van de voormalige campingplaats fungeert thans, door de overvloedige regenval van de laatste maanden, als een grote zoetwaterplas waar trekvogels allerhande tot rust kunnen komen.

Nog meer natuur in de buurt ontdekken, gekoppeld aan een vleugje geschiedenis? Dat kan door te gaan wandelen in het natuurreservaat Schuddebeurze

Logeren in de buurt?

Ben je geïntrigeerd door dit stukje geschiedenis en de pracht van de Sint-Laureinsduinen?

Goed nieuws!

Onze comfortabele studio 'Pootjes aan zee' bevindt zich op amper 500 meter van dit natuurlijke wonder. Geniet van het comfort van onze accommodatie, terwijl je de natuurlijke pracht van de Sint-Laureinsduinen ontdekt.

Een comfortabele studio te Westende waar honden toegelaten zijn.

Voor meer informatie over onze studio en de maritieme omgeving verwijs ik je graag naar onze website of naar de contactpagina. Laat je verrassen door de perfecte combinatie van comfort en natuur op een steenworp afstand van de Sint-Laureinsduinen en de zee.

Reactie plaatsen

Reacties

Christel Gielen
6 maanden geleden

Toch een kleine correctie, camping Cosmos bleef een geliefde, druk bezochte camping maar moest gedwongen sluiten om de natuur opnieuw ruimte te geven. Natuurlijk werd er niet meer geïnvesteerd toen bekend werd dat de camping zou moeten verdwijnen.🫠