De Atlantikwall in Westende: een duik in de geschiedenis

Gepubliceerd op 1 januari 2024 om 17:31

Tijdens mijn eerste wandeling van 2024, de wind trotserend, bleef ik op het strand van Westende even stilstaan bij een verzonken relict uit WO II, meer bepaald de anti-tankmuur.

De anti-tankmuur: een monument van verdediging

Het gaat om een cruciaal onderdeel van de Atlantikwall en biedt een fascinerende blik op het verleden. Deze indrukwekkende constructie toont de verdedigingsstrategieën van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog en biedt een unieke kans om de geschiedenis te ervaren. Deze goed bewaarde muur is een stille getuige van de complexiteit van de Duitse verdedigingslinie. Het is een belangrijke herinnering aan de strijd die werd gevoerd voor onze vrijheid en de gruwelen van de oorlog.

Steunpunt Seydlitz: een stukje geschiedenis

Steunpunt Seydlitz, eveneens gelegen in Westende, meer bepaald in wat thans de Sint-Laureinsduinen zijn, is een belangrijk onderdeel van de Atlantikwall, de Duitse kustverdedigingslinie opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was oorspronkelijk een kustbatterij uitgerust met zes 15.5 cm kanonnen, opgesteld op open beddingen. De faciliteiten voor de manschappen waren verdeeld over diverse types van bunkers, waaronder een keukenbunker. 

Foto: Beeldbank Kusterfgoed

Enkele bunkers zijn begin jaren 1980 afgebroken en een deel van de site is verdwenen onder het opstuivende zand. Wat vandaag nog rest van Steunpunt Seydlitz, ligt in de duinen en is deels verzand. Ondanks dit, vormt het een goed beeld van de Duitse bunkers langs de kust. Het is een indrukwekkend monument dat ons herinnert aan de militaire strategieën en ingenieurskunst van de Tweede Wereldoorlog. Het is beschermd als monument sinds 26 februari 2007. 

Je kan de restanten gadeslaan tijdens een uitgestippelde wandeling met je hond in de duinen en terugkomen langs het strand.

Bezoek de Atlantikwall

Of je nu houdt van geschiedenis, geïnteresseerd bent in militaire strategieën, of gewoon wilt genieten van een zilte strandwandeling, de anti-tankmuur is een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Als je verblijft in onze comfortabele studio ‘pootjes aan zee’, nodig ik je uit om deze historische site te bezoeken. Krijg je geen genoeg van oorlogsgeschiedenis? Breng dan ook een bezoek aan de Schuddebeurze waar je o.a. restanten van de Veldbatterij Bamburg kan terugvinden.

Ervaar de geschiedenis van dichtbij en krijg een dieper inzicht in de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Mis deze unieke kans niet om een stukje geschiedenis te beleven. Bezoek de anti-tankmuur - en bij uitbreiding het domein Raversijde dat gemakkelijk bereikbaar is met de kusttram - het is een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Foto: Beeldbank Kusterfgoed

Foto: Beeldbank Kusterfgoed

Foto: Beeldbank Kusterfgoed

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.