Oorlog en natuur in de Schuddebeurze

Gepubliceerd op 26 januari 2024 om 11:52

Vandaag genoot ik, tijdens een ochtendwandeling met de honden, van de unieke charme van de Schuddebeurze, een prachtig duingebied tussen Lombardsijde en de Vaart Plassendale-Nieuwpoort. Dit bijzondere gebied herbergt oude kalkarme duinen en een beschermde bunkersite. 

Honden welkom

Enkel voor de foto even niet aangelijnd.

Speciaal voor hondeneigenaars is een wandeling - aan de leiband - in de Schuddebeurze een must. De natuurlijke omstandigheden van de fossiele duinen, met hun zure zandgronden, creëren een uniek ecosysteem - er kan zomaar plots een haas kan wegschieten - dat niet alleen prachtig is om te verkennen, maar ook ideaal is voor viervoetige vrienden.

Het gebied biedt niet alleen een rijke flora, maar ook een boeiende geschiedenis.

Oorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bevond de Schuddebeurze zich pal in de frontlinie, waar het gebied zwaar getroffen werd door hevige beschietingen.

De intensiteit van deze aanvallen transformeerde het landschap in een indrukwekkend kraterlandschap.

 

Veldbatterij Bamburg (foto Beeldbankkusterfgoed)

Runderen zijn de nieuwe bewoners van voormalige munitiedepots.

Naar het einde van de Tweede Wereldoorlog toe werden aanzienlijke verdedigingswerken opgericht, met de installatie van imposante bunkers.

De bunkersite is vandaag de dag een beschermd gebied, waar een schilderachtig wandelpad je langs deze historische constructies leidt, met o.a. de Veldbatterij Bamburg .

Ervaar de geschiedenis van de Schuddebeurze en wandel tussen de bunkers voor een unieke en onvergetelijke terugkeer in de tijd.

Interesse in nog meer geschiedenis? Wandel dan verder naar het strand van Westende om de overblijfselen van de Atlantikwall te exploreren.

Natuur

Natuurliefhebbers zullen genieten van de aanwezigheid van zeldzame planten, zoals de kamsalamander en het hondsviooltje, terwijl de droge, begraasde duingraslanden een thuis bieden aan diverse beschermde ongewervelden.

De Schuddebeurze is niet alleen een natuurjuweel, maar ook een beschermd gebied. Als onderdeel van het Natura 2000-netwerk en het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN), biedt het een unieke kans om de prachtige natuur te ontdekken en te waarderen.

In de buurt ontdek je nog meer waardevolle natuur. Laat je volgende wandeling bijvoorbeeld vertrekken in de Sint-Laureinsduinen aan het nieuw ontstane 'meer'.

Foto door Yuri Meesen: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/dier-dieren-in-het-wild-amfibie-salamander-4238608/

Verblijf in de buurt

Onze studio, gunstig gelegen nabij dit betoverende natuurgebied, nodigt je uit om de rust en schoonheid van de Schuddebeurze te ervaren. Boek nu je verblijf en ontdek de charme van dit bijzondere stukje natuur. Kom genieten van de wandelpaden, de historische bunkers, en de fascinerende flora en fauna. Maak van je verblijf een onvergetelijke ervaring!

Ligging Schuddebeurze

Reactie plaatsen

Reacties

Huys
5 maanden geleden

Een natuurgebied die enkel maar onder begeleiding toegankelijk zijn en dat met belastinggeld die we allemaal betalen. Ze misbruiken hun positie tegenover de burgers en stellen eigen wetten op.